YEME BAĞIMLILIĞI NEDİR? - Hatay Söz Gazetesi

YEME BAĞIMLILIĞI NEDİR?

  • Eklenme Tarihi :02.03.2024 | 10:53
  • Muhabir :Haber Merkezi

YEME BAĞIMLILIĞI NEDİR?

Her insanın severek tükettiği ve tükettiği zaman mutlu olduğu, tüketemediği zamanlarda ise mutsuz olduğu yiyecekler vardır.

 

Kişi kendisini mutsuz eden, sinirlendiren, strese sokan, endişelendiren, kaygılandıran durumlarda en çok sevdiği yiyecekler ne ise onlara yönlenir.

Çünkü bu yiyecekler zaman içerisinde kişinin psikolojik olarak yaralarını sarmasını sağlayan birer ilaç haline gelmiştir. Kişi bağımlı olduğu yiyeceklere ulaşamadığı zaman yoksunluk çekebilir ve sinir krizleri geçirebilir.

Yeme bağımlılığına genellikle karbonhidrat oranı yüksek ve yağlı yiyecekler sebep olmaktadır.

YEME BAĞIMLILIĞINA YOL AÇAN YİYECEKLER NELERDİR?

Yeme bağımlılığına yol açan yiyecekler genellikle karbonhidrat, yağ, kalori ve şeker oranları yüksek olan yiyeceklerdir. Patates kızarması, cips, bisküvi, kraker, çikolata gibi yiyecekler davranışsal yeme bozukluğuna yol açar.

Kişi hiç aç olmasa bile bu yiyeceklere ihtiyaç duyar. Çünkü bu bir bağımlıktır. Yeme bağımlıları her zaman yakınlarında bağımlı oldukları yiyecekleri barındırır. Evde iseler yanı başlarındaki çekmecede, dışardaysalar çantalarında mutlaka bağımlı oldukları yiyecekler bulunmaktadır.

YEME BAĞIMLILIĞI NASIL ÖNLENİR?

Yeme bağımlılığını önlemek için öncelikle, daha sağlıklı yiyeceklere yönlenmek gerekmektedir. Kişi çantasında yüksek kalorili, yağlı ve şekerli yiyecekler yerine daha sağlıklı yiyecekler olan meyve ve kuruyemişleri bulundurabilir.

İhtiyaç duymaları durumunda, bu yiyecekleri tüketen bireyler kilo vermeye başlayacak, daha az yiyecek tüketme ihtiyacı hissedecek ve zaman içerisinde yeme bağımlılıkları, bağımlılık olmaktan çıkacaktır.

Çünkü yeme bağımlılığına sebep olan asıl durum, sağlıksız yiyeceklerin tüketimidir. Sağlıklı yiyecekler bağımlılığa sebep olmaz.

Sağlıksız yiyeceklerin insan hayatından çıkarılması yeme bağımlılığını sonlandıracağı gibi kalp rahatsızlıkları, diyabet, organ yetmezlikleri, obezite ve daha birçok hastalığın önüne geçilebilmesini sağlar.