ÇİRKİN’DEN BAKAN KURUM’A MADEN OCAKLARI ÖNERGESİ - Hatay Söz Gazetesi

ÇİRKİN’DEN BAKAN KURUM’A MADEN OCAKLARI ÖNERGESİ

  • Eklenme Tarihi :09.07.2024 | 17:01
  • Muhabir :ERTUĞRUL OKTAY

ÇİRKİN’DEN BAKAN KURUM’A MADEN OCAKLARI ÖNERGESİ

İYİ Parti Hatay Milletvekili A.Şefik Çirkin, 6 Şubat’ta meydana gelen deprem sonrasında 11 ilde kurulan maden ocaklarının yarar ve zararları ile ilgili olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından yazılı olarak cevaplandırılması hususunda TBMM Başkanlığı’na 9 maddelik soru önergesi verdi. 

Deprem sonrasında kurulan maden ocakları ile ilgili proje verileri hakkında şu ifadelere yer veren İYİ Parti Hatay Milletvekili A. Şefik Çirkin, “Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) duyuru sayfasından elde edilen 2022-2023 arasındaki iki yıllık verileri sınıflandırmayla tabloya dönüştüren rapora göre 7 Şubat 2023’ten 31 Aralık 2023 tarihine kadar depremden etkilenen 11 ilde (Adana, Adıyaman, Diyarbakır,  Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa) toplam 705 ÇED başvurusu yapılmıştır. Başvuruların 547’si “ÇED Gerekli Değildir” kararıyla sonuçlanmıştır. ÇED süreci başlayan 705 projenin maden, hazır beton/çimento santrali, petrol arama, kum/çakıl ocakları, toplu konut, güneş enerjisi santrali (GES), rüzgar enerji santrali (RES), hidroelektrik santrali (HES) başlıklarıyla ilgili olan 456 proje başvurusu değerlendirmeye alınmıştır.” dedi. 

MİLLETVEKİLİ ÇİRKİN MADEN OCAKLARI İLE İLGİLİ 9 SORU SORDU

İYİ Parti Hatay Milletvekili A. Şefik Çirkin, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından yazılı olarak cevaplandırılması hususunda TBMM Başkanlığı’na verdiği yazılı soru önergesinde “1-Hazır beton/çimento santrali için kaç proje için ÇED başvurusunda bulunulmuştur? 2- Hatay’da kaç proje başvurusu “ÇED Gerekli Değildir” kararıyla sonuçlanmıştır? 3- Deprem sonrası kaç Hatay’da hazır beton/çimento santrali projesine onay verilmiştir? 4- Hatay’da onay verilen hazır beton/çimento santralleri nerelerde kurulmuştur/kurulacaktır? 5- Hatay’da faaliyet gösterecek hazır beton/çimento santrallerinin su kaynaklarına yakınlığı nedir? 6- Hatay’da yapımına izin verilen hazır beton/çimento santralleri su kaynakları üzerinde kurulduysa; Deprem sonrası temiz suya ulaşımda sıkıntı yaşayan Hataylıların su kaynakları üzerinde beton santrali kurulmasına izin verilmesinin gerekçesi nedir? 7- İmar planında konut olarak gösterilen alanda beton santralinin yapılması İmar Kanununa aykırı değil midir? Tarım alanları ve sulak alanlar üzerinde beton fabrikaları kurulmasına neden izin verilmektedir? 8- Gayrisıhhi müessese olarak tanımlanan beton santrallerinin üretim sırasında açığa çıkan gaz ve tozlar mevcut potansiyel yerüstü ve yeraltı su kaynaklarını kirletmeyecek midir? 9- Santral tozuyla kirlenen su kaynaklarının içme ve tarımsal sulama suyu olarak kullanılması tarımsal faaliyetleri olumsuz yönde etkilemeyecek midir?” sorularını sordu.