Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, katılığı bir televizyon programında kent ve ülke gündemine dair açıklamalarda bulundu

  • Eklenme Tarihi :13.12.2022 | 13:47
  • Muhabir :

Lütfü Savaş, HBB’nin uluslararası havacılık servis ve eğitim firması Global Avaiation Services Interior arasında imzalanan iş birliği protokolünün detaylarını anlattı.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, katılığı bir televizyon programında kent ve ülke gündemine dair açıklamalarda bulundu

SAVAŞ: İKTİDARIN 5 MİLLETVEKİLİ VE İL BAŞKANI HATAY’IN HAKKINI NEDEN SAVUNMAZ?

 Dünya İnsan Hakları Günü’nde yapılan programda kadınların ve çocukların istismar edilip katledilmesine yüksek perdeden “yeter”! diyen Savaş, bu günün sadece kağıt üstünde ve söylemlerde kalmamasını istedi.

HATAY’DAKİ GENÇ İŞSİZLİK ORANI YÜZDE 30’LARA DAYANDI”

Hatay’daki genç işsizlik oranının yüzde 30’lara dayandığını ifade eden Savaş, “Suriye savaşından sonra işsizlik her geçen gün arttı. GASI şirketiyle 19 Eylül’de 3 bin gencimizin yurt içi ve yurt dışındaki hava meydanlarında istihdam edilmesi için anlaştık. 6 bin 757 başvurunun 2 bin 605’i kabul edildi. 4 bin 152 adayın başvurusu eksiklerden dolayı kabul edilmedi. Şirket 2 bin 605 adayı 10 gruba ayırdı. 4 Aralık’ta ilk 300 kişilik gruba seviye tespit sınavı yapıldı. İnternet ortamında sözlü sınav da yapılacak. Sözlü sınavı geçenler 2 Ocak’tan itibaren hizmet içi eğitim alacaklar” dedi.

Savaş, 1 yıl içerisinde 3 bin kişinin işe alınacağını ve projenin 1 yıllık başarısının gelecek dönemler için çok önemli olduğunu ifade etti.

Savaş, özellikle Antakya ve Defneli vatandaşların yakından merak ettiği Antakya Kent Meydanı konusuna açıklık getirdi.

“ANTAKYA KENT MEYDANI KONUSUNDA GÖREVİNİ YAPMAYAN İKTİDAR PARTİSİNİN BELEDİYESİ”

Lütfü Savaş, HBB, Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve Antakya Belediyesi arasında yapılan anlaşma gereği kendilerine düşen sorumluluğu yerine getirdiklerini belirterek “Biz oradaki bin 268 metrekarelik alan için ödememiz gereken 5’te 4’lük payı ödedik ve 8 Şubat’ta tapumuzu aldık. Antakya Belediyesi payına düşen ödemeyi yapmadı.  Ancak iktidar vekilleri tabiri caizse bize çamur attı. Bizi suçlayan iktidar partisi ama görevini yapmayan yine iktidar partisinin belediyesi. Ödeme yapılırsa Antakya Kent Meydanı için ihaleye çıkılacak” diyerek konunun çözümü için Antakya Belediyesini işaret etti.

Başkan Savaş devlet kurumları arasında yaşanan iletişim probleminin İskenderun’daki su sorununda da olduğunu belirtti.

İskenderun’a Osmaniye, Düziçi ve Bahçe olmak üzere 3 büyük arıtmadan su geldiğini ifade eden Savaş, “Bölgede yapılan tesis sanayinin ortasında, iptidai şartlarda adi mallarla yapılmış bir yer. Arıtma tesisinin olduğu yerde ve Aslantaş Barajı’nda yapılması gereken çalışmalar var. Aktif çamurlu uzun havalandırmalı sistemde su, yüzde 85-95 aralığında arıtılır. Bu suyun içinde bakteri, mantar ve virüs bulabilirisiniz. Osmaniye’deki arıtılmış ama kirliliği devam eden suyu Aslantaş barajına verirsiniz bize de gelir. Bu şartlarda bu suyu verme şansım yok” dedi.

“DEVLET KURUMLARI BİR BÜTÜNDÜR”

Kente 29 kuyudan su verdiklerini ve bu kuyular için 65-70 milyon lira elektrik faturası ödediklerini söyleyen Savaş, “Arıtmanın işletmesi 65-70, bakım onarımı da 5-6 milyon lira. Devlet Su İşleri bağlantıyı yapmadı. Bölgede mülkiyet sorunu var. Devlet Demir Yollarının alanında saha var. Bize bir yer verin istinat duvar ve boşaltma alanı yapalım diye TCDD’ye yazı yazdık. Kurumlar arası iletişime politik gözle bakılmaz. Biz de Türkiye Cumhuriyeti’nin belediyesiyiz” dedi ve devlet kurumlarının bir bütün olması gerektigini hatırlattı.

Lütfü Savaş, Hatay Deniz Otobüslerinin yeni sezona yeni projelerle hazırlandığını söyledi.

HADO’DA YENİ PROJELER GÜNDEMDE

Mayıs ayında başlayan seferlerin uluslararası kurallar nedeniyle Ekim ayında sona erdiğini hatırlatan Savaş, “Bu süre zarfında 25 bin yolcu taşıdık. Uçak biletlerinin 2-3 bin lira olduğu dönemde 600-800 liraya yolcu taşıdık. Kış mevsiminde yolcu taşımamız için 2000 grostonluk gemi şartı var. Bizim feribotlarımız 500 groston. Bunun için çalışmaya başladık. Beyrut ve Hayfa limanına gitmek istiyoruz. Bakanlık ve Valiliğimiz nezdinde çalışmalarımızı yürüteceğiz. Hafif bir modifikasyonla bunu yapabiliriz.  Hem Bakanlığın hem Sayın Valimizin kabul edeceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“YAKINDA NARGİLE KAFE OLUR”

Başkan Savaş, Antakya’da yapımı devam eden millet bahçesi hakkında da konuştu. Projenin kendisine gösterilemediğini söyleyen Savaş, “Stadın yıkılmasına karşıydım. Kampanya başlattık ve destek gördü. Çünkü orada her yaştan vatandaş spor yapıyordu. Amatör branşlar maçlarını orada oynuyordu. Orası için çizdiğimiz projede 54 dönümlük alanın yüzde 80’inin altında otopark, engelli eğitim merkezi ve gençlik merkezi, üstünde de kent meydanı, yürüyüş parkuru ve yeşil alan vardı. 1 yılı aşkın bitirilemeyen bir yer yakında nargile kafe olur. Bu işin sahibi kimse birçok spekülasyonla karşılaşacak.” dedi.

O alana otopark yapılmasının bölgedeki trafik sorununu daha da artıracağını belirten Savaş, trafik çilesinin raylı sistemle çözüleceğini ancak Ulaştırma Bakanlığının nüfusun yetersizliğinden kaynaklı buna izin vermediğini dile getirdi.

HBB’DEN 2 PROJE TANITIMI

Savaş, pazartesi günü iki yeni projenin duyurusunu yapacaklarını söyledi.

Karayollarının yapması gereken çalışmayı HBB’nin yapacağını belirten Savaş, “Serinyol’dan Arsuz Madenli’ye yol açacağız. Bunu Karayolları yapması gerekir ama Hatay üvey evlat olduğu için biz yapıyoruz. Sebze meyve hali için muamma sona erdi. Önce bakanlık, sonra ilçe belediyeleri yapacak dediler. Büyükşehir olarak sizin uhdenizde kalacak dedikleri zaman çalışmaya başladık. Yeni sebze ve meyve halini 200 dönümlük alanda yapacağız. Her iki projenin de tanıtımını yapacağız çünkü ihalelerini bitirdik. Seçimlerden önce bitirmeyi planlıyoruz” dedi.

Başkan Savaş, Harbiye Şelalesi bölgesindeki çalışmaların son durumunu anlattı.

SAVAŞ İKTİDAR PARTİSİ MİLLETVEKİLLERİNE SESLENDİ

Harbiye Bölgesindeki çalışmalar için iktidar partisi vekillerinden Sabahat Özgürsoy Çelik’in ‘Biz yapacağız’ açıklamasına Hüseyin Yayman’ın da destek verdiğini söyleyen Savaş, “Onların biz yapacağız açıklamasına biz de Defne Belediyesi ile birlikte finansman desteği sağlayacaktık. Geçen kış sonunda ölçümler yapılacaktı. Bu yaz bitirilecekti. Ancak iktidar vekilleri vazgeçmişler. Biz çalışmaya devam ediyoruz. Neye istinaden yapacağız dediler neye istinaden vazgeçtiler onu açıklasınlar.  Orası heyelan bölgesi ve Harbiye şu anki haliyle Hatay’a yakışmıyor” ifadelerini kullandı.

Savaş programın ilerleyen dakikalarında ülkenin ekonomik darboğazda olduğunu, vatandaşların geçim sıkıntısı yaşadığını resmi rakamlarla gözler önüne serdi.

ÜRETİCİNİN SIKINTILARIYLA İLGİLENMEDİLER”

Ak Parti hükümetlerinin göreve geldiklerinde yolsuzluk, yokluk ve yasaklarını çözeriz dediklerini ifade eden Savaş, “Türkiye 20 yılda daha kötü duruma geldi. Çiftçinin girdi maliyetleri yüzde 235, gübre fiyatları yüzde 134,4 arttı. Enflasyon bu kadar yüksekken kim nasıl ekip biçecek, ürettiğini nasıl satacak? Pamuğa ton başına 21 bin lira masraf eden çiftçiler için pamuğun kilosu 12 lira. Hüseyin Yayman bunu açıklasın. Bir ülkede tarım bakanı değiştikçe tarım siyaseti değişmemesi lazım. Her tarım bakanı değiştikçe ithalata yüklendiler. Üreticinin sıkıntılarıyla ilgilenmediler. Üreticiyle tüketici arasındaki bağ koptu. Bunu 20 yılda düzeltemeyen hükümet ne vadedebilir” dedi.

Savaş konuşmasının devamında şunları söyledi:

“Elma fiyatları son 1 yılda yüzde 600, karnabahar yüzde 380, maydanoz yüzde 201, havuç yüzde 109, patlıcan yüzde 56 salatalık yüzde 27 arttı. Çiftçiler yılda 3 milyar litre mazot kullanıyor. Hükümet onlara 29 milyar lira katkı veriyor. Ancak bunun 21 milyar lirasını mazottaki vergiden geri alıyor. Hatay’da çiftçiliği bırakan insan sayısı son 12 yılda yüzde 75 azaldı. Ülkemizde ise yüzde 57 azaldı. Türkiye tarım ülkesi ama çiftçiye destek verilmedi. İktidarın 5 milletvekili ve il başkanı Hatay’ın hakkını neden savunmaz.”

“İNSANLARIN CEBİNDE PARA YOK”

Lütfü Savaş, insanların cezalarını ödeyemez duruma geldiğini belirterek “Vatandaşlara o veya bu sebepten dolayı 6 milyar lira ceza kesilmiş ancak 300 milyon lirası ödenmiş. Çünkü insanların cebinde para yok. Tahakkuk ve tahsil edilen vergi arasında yüzde 30luk fark var.  2013-2022 yılları arasındaki dış ticaret açığı 14 milyar dolar. TR63 bölgesindeki Hatay’da işsizlik 15’ten 17’ye çıktı. Türkiye genelinde ise 13’ten 12’ye düşmüş. Hatay ile ülkemiz arasında neden 5 puanlık fark var. Hatay’daki takipteki krediler Türkiye ortalamasının yüzde 25 üstünde. Hatay’da kişi başına düşen milli gelir Türkiye ortalamasının 3 bin lira altında. 2021 Kasım ayında toplam 4 milyar 653 milyon liralık kredi kullanımı varken bu sene 7 milyar 252 milyon kredi kullanılmış. Kredi kullanımı yüzde 55 arttı. Çünkü insanlar ihtiyaçlı ve artık teker dönmüyor” ifadelerini kullandı.

Savaş ekonomik verilerine şunları da ekledi: “Takibe giren borçlu sayısı 2021 Ocak-Eylül arasında 855 bin iken 2022’de 1 milyon 218 bine çıkmış. Yüzde 42 artmış.  2022 Nisan-Ekim arasında kapanan şirket sayısı bir önceki yıla göre yüzde 88 oranında artmış. Hatay’da milli gelir 2013 yılına kadar yükselirken 2013’ten itibaren azalmış ve başkanlık sistemiyle birlikte hızla düşmüş. Bu tablonun böyle devam etmesi Türkiye’nin iflas etmesi demektir” diyerek bu sistemin değişeceğine inandığını dile getirdi.

“GENEL BAŞKANIMIZ ADAY OLURSA GURUR DUYAR, DESTEK OLURUM”

Programda Başkan Savaş’ın geçtiğimiz günlerde yaptığı Cumhurbaşkanlığı adaylığı da konuşuldu. Cumhurbaşkanlığı makamının yüce bir makam olduğunu söyleyen Savaş, “Bu makam Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün makamıdır. Her Türk o makamda olmaktan mutluluk duyar. Genel Başkanımız aday olursa gurur duyar, destek olurum. Ancak altılı masa farklı arayışlara girerse ben de o terazide olmaktan gurur duyarım. Herkes konuyu çok speküle etti ama bizim Genel Başkanımız ve partililerimizle sorunumuz yok” dedi.

Lütfü Savaş, Suriye sınır güvenliği ve Suriye ile normalleşme sorularına da yanıt verdi.

BAŞKAN SAVAŞ’TAN BARIŞ VURGUSU

İlk günden itibaren Barış diye haykırdıklarını belirten Savaş, “Barış olmadan yüzde 100 sınır güvenliği olmaz. Sınırımızda bir sürü örgüt ve radikal grup var. Biz kendi komşumuzla neden küstük? Barış ortamı seçimden sonra daha konforlu olacak. Keşke 12 yıl önce bu kavga edilemeseydi. Yeni iktidar döneminde sadece Suriye ile değil tüm ülkelerle huzur iklimini oluşturacağız. Suriyeliler bizim kardeşimiz. Suriye devlet başkanı ile muhatap olacağız. Onların kendi ülkelerine gitmesi için destek olacağız. Onları uluslararası hukuk çerçevesinde huzurla göndereceğiz. Eğitim, iş, sağlık, can güvenliği konularının çözülerek yaşamaları için çaba harcayacağız. Suriye devleti de bunun için çözüm üretecektir” ifadelerini kullandı.

Lütfü Savaş, programın son bölümünde 2022 yılı değerlendirmesi yaptı.

Hiçbir zaman seçim odaklı çalışmadığını söyleyen Savaş, “Seçim günü bile altyapı çalışması yaptık. Seçime kadar altyapıya, yollara ve yeşil alanlara devam edeceğiz. İhracatımızın artması için çaba harcayacağız. Hatay’ı yatırımcı bir il yapmak istiyoruz. İskenderun’un Serbest Bölge olmasını istiyoruz. Bunun için orada bir çalıştay yapacağız. Hükümetten de isteklerimiz var. 2014 yılında duyurulan ve hala yapılmayan Amanos Tüneli projesini istiyoruz. 8 buçuk yılda 3 başbakan ve 6 bakan değişti ama proje yapılmadı. Mersin-Adana-Osmaniye-Kahramanmaraş-Gaziantep-Şanlıurfa hızlı tren projesinde neden Hatay yok. Tren yolunun Samandağ limanına kadar gitmesi lazım. Reyhanlı Barajı’nın 3’te 1’i yapılmış Dışarıya bir damla su verilmemiş. Karaçay Barajı’nda sulama için 1 gram iş yapılmadı. Bunlar iktidarın Hatay’a verdiği değeri gösterir aynı zamanda iktidar milletvekillerinin ve il başkanının gamsızlığını gösterir” dedi. (Haber Merkezi)