Eğitim Sen İskenderun Şube Başkanı Mustafa Ünsal, Türkiye'de kamu emekçilerinin ve emeklilerinin yaşadığı ekonomik zorlukları dile getirdi. Yazılı açıklama yapan Eğitim Sen İskenderun Şube Başkanı Mustafa Ünsal, Bugün ülke genelinde alanlarda toplanmalarına, emeği ile geçim mücadelesi verenler olarak tarihinin en zorlu süreçlerinden birisini yaşadıklarının neden olduğunu vurguladı.
Yıllardır kamu emekçileri, işçileri, emeklileri ve asgari ücretliler olarak her geçen gün daha fazla yoksullaştırıldığının altını çizen Ünsal hükümetin ekonomik politikalarını da eleştirerek "Mevcut iktidarın uyguladığı politikaların sonucu olarak yüz binlerce yurttaşımız açlık sınırının altında yaşam mücadelesi veriyor. Kamu emekçilerinin maaşları yetersiz kalırken, vergi ve enflasyon oranları adaletsizce düzenlenmiştir. Bu durum, ülkedeki gelir dağılımındaki adaletsizliği derinleştirmektedir" dedi.
YOKSULLUK SINIRININ YARISINI BULMUYOR
Mustafa Ünsal küm kamu emekçileri ve emeklileri olarak, insanca yaşayacak ücret, güvenceli iş ve adil bir vergi sistemi taleplerini hayata geçirmek için mücadelelerini sürdüreceklerini belirterek “Bu çerçevede hükümetten ilave seyyanen ödemelerin emeklilik haklarına yansıtılması, maaş artışlarının gerçek yoksulluk sınırı göz önünde bulundurularak belirlenmesi ve toplu sözleşme haklarının güçlendirilmesini istiyoruz. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca açıklanan Mayıs 2024 verilerine göre bu ülkede 17 milyon 114 bin 912 yurttaş yaşamını sosyal yardımlarla sürdürmeye çalışıyor. 9 milyon 444 bin 458 kişinin aylık geliri brüt asgari ücretin üçte birinin altında kaldığı için GSS primleri bütçeden karşılanıyor. Milyonlarca kamu emekçisine yoksulluk sınırının yarısını bulmayan bir maaş reva görülüyor” diye konuştu.
SAĞLIK PAYI KESİLMESİN
Öncelikle bugün tüm kamu emekçilerine 14.493 TL olarak verilen ilave seyyanen ödeneğin emekliliğe de yansıtılmasını için mevcut taban aylık katsayısına dâhil edilmesini istediklerini ifade eden Ünsal, söz konusu ilave ek ödeneğin tüm emeklilerin kök aylıklarına yansıtmasını, emekli aylıklarından sağlık payı kesilmesine son verilmesini de istediklerini söyledi.
YOKSULLUK SINIRININ ÜZERİNE ÇIKMALI
Emekli aylıklarında yaşanan buharlaşmanın önüne geçilmesi, özellikle 2008 sonrası işe başlayanların yaşadığı, yaşayacağı kayıpların önüne geçilmesi için emekli maaş bağlanma hesaplamasında 2008 öncesine dönülmesini isteyen Mustafa Ünsal “Maaş artışlarımızda tüm toplumun sahte olduğunu yaşayarak öğrendiği TÜİK rakamlarının değil, yoksulluk sınırının temel alınmasını istiyoruz. Bunun için mevcutta iktidarın ‘en düşük maaş’ olarak ifade ettiği eşi çalışmayan, 2 çocuklu en düşük kamu emekçisi maaşının eş ve çocuk yardımı ve fahiş oranda zamlanan kiralar karşısında bugün artık elzem hale gelen kira yardımı ile dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı üzerine çıkarılmasını istiyoruz” diye konuştu.
OMUZ VERMEYE ÇAĞIRIYORUZ
Vergide adaletin sağlanmasını, az kazanandan az çok kazanandan çok vergi alınması taleplerini dile getiren Mustafa Ünsal “Tükettiğimiz her şeyden alınan dolaylı vergilerin düşürülmesini, Gelir vergisi birinci dilim oranının %15’ten %10’a düşürülerek, yoksulluk sınırına kadar olan maaşların-ücretlerin birinci vergi diliminde sabitlenmesini o Kar, faiz ve servet gelirlerine tanınan ayrıcalıkların kaldırılmasını, belli bir servet düzeyinin üzerindeki zenginlerden servet vergisi alınmasını istiyoruz. İktidarın tek taraflı olarak çıkardığı yasalar değil, konfederasyonların, sendikaların kamu emekçilerinin söz ve karar sahibi olacağı demokratik bir çalışma yaşamı istiyoruz. Yandaş konfederasyonlarla yapılan ve yoksulluğumuzu derinleştiren “toplu satış sözleşmeleri” değil, emeklilerin de sendikaları aracılığı ile temsil edildiği grevli gerçek bir toplu sözleşme istiyoruz. Seçim öncesi verilen 3600 ek gösterge ve mülakatın kaldırılması sözlerinin tutulmasını; istiyoruz. Tüm kamu emekçilerini, emeklileri yıllardır hepimize kaybettiren bu yoksulluk ve sefalet düzenine karşı insanca yaşayacak ücret, güvenceli iş, güvenli gelecek mücadelesinde omuz omuza vermeye çağırıyoruz” şeklinde konuştu.