Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, EXPO 2021 Hatay’ın kendisinin şahsi projesinin olmadığını, Hatay’ın Türkiye’nin projesi olduğunu söyledi.
Katıldığı bir televizyon programında konuşan Başkan Savaş, “Yıllardır beklediğimiz ve meşakkatli çalıştığımız EXPO’muzu bitirdik. Türkiye’de belki de ilk defa böyle bir seremoni yapıldı. Alanlarımıza gelen misafirlerimiz EXPO’yu beğeniyor. Antakya ve İskenderun alanımızı 262 bin 500 kişi gezmiş. Hem Türkiye’den hem de yurtdışından gelen misafirlerimize teşekkür ediyorum. Hatay halkı için kalıcı eserler yaptık” dedi.
TÜM HATAY’IN VE TÜRKİYE’NİN PROJESİ
EXPO açılısına gelen herkese teşekkür eden Başkan Savaş, “EXPO benim şahsi projem değil. Hatay’ın ve Türkiye’nin projesi. Her türlü zorluğa rağmen bu projenin hayata geçirilmesinin onurunu yaşıyoruz. Şu andaki teveccühten oldukça memnunuz. İnsanlarımız bu iki alanı sahiplendi. Vatandaşlarımız bundan sonraki süreçte bu alanları geleceğe taşıma konusunda bize destek vereceklerdir. Siyasetçilerin insanların mutluluğunu arttırmak ve herkesi gelecek adına umutlandırması lazım. EXPO alanlarına koyduğumuz para helal olsun. Biz insanlarımızı mutlu, huzurlu ve gelecek adına umutlu görmek için bu projeyi yaptık. Para kazanmak için yapmadık. Oradaki bütün para Hatay halkının kendi parasıdır. Hiç kimsenin katkısı yoktur. Bu işi yaparken yalnızdık ve yapılmasın diye uğraşanlara, ‘batsın Expo” diyenlere karşı mücadele ettik. Ekonomik sıkıntılarla da mücadele ettik. Azmedince, koşturunca ve sahiplenince her şeye rağmen başarabiliyorsunuz. Ben tek başıma başarmadım, ekibimizle birlikte başardım. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Biz Hatay’daki insanlarımızın gelir seviyesini yükseltmek zorundayız. EXPO’yu açtıktan sonra çarşımız ve esanafımız olumlu yönde etkilendi” .
BÜYÜKŞEHİR’E AİT OLMAYAN YOLLARIN GÜNAHI BENİM DEĞİL
Şehirin yolları ile ilgili açıklama yapan Lütfü Savaş, “Hatay’daki yolların çoğu bizim sorumluluğumuzda değil. Büyükşehirimize ait olmayan yolların günahı bana değil, ilçe belediyelerimize aittir. Ben Hatay halkının parasını sokağa atamamam. Ama şu var ki Hatay’da müthiş altyapı yaptık yapmaya da devam edeceğiz. Altyapısı olmayan bir şehirde üstyapıyı ne zaman yaparsanız yapın iki dakika sonra onu yıkmak zorunda kalabilirsiniz. Örneğin İskederun’da 26 metrenin altında olan yollar İskenderun Belediyesinin, Kırıkhan’da 25 metre altındaki yollar Kırıkhan Belediyesinin, Antakya’da da 14 metrenin altındaki yollar Antakya Belediyesine aittir. Bütün bu işleri biz yapacaksak ilçe belediye başkanlarını insanlarımız neden seçti?” diyerek ilçe belediyelerinin sorumluluğundaki yolları yapması gerektiğini söyledi.
MEMLEKETİN FİTNE VE FESATTAN UZAK YÖNETİLMESİ LAZIM
Defne bölgesindeki arıtma tesisi hakkında da açıklama yapan Savaş, “Kokudan rahatsız olunduğu için Turunçlu’daki tesisi kaldırmamız konusunda çalışma yaptık. 2019 yılında kaldırmak için DSİ’den izin istedik, DSİ izin vermedi. 2021 yılında yine başvurduk ve yine izin çıkmadı. Bazı siyasetçiler de bu işin içerisinde ve izin çıkmasın diye uğraştılar. Maşuklu’da yapmış olduğumuz ve yüzde 99,9 oranında suyu temizleyen sistemi yapalım dedik. Bütün muhtarlarımız, sivil toplum kuruluşları ve halkın ileri gelenleri ile toplantı yaptık. Ya bunu bu sistemle yapacağız ya da Cumhuriyet Halk Partisi’nin iktidar olmasını bekleyecek ve DSİ’den izin alacağız dedim. Dün belediye meclisinde bunu onaylattık. Oy birliği ile çıktı. İktidar partisinden üç kişi evet dedi. İktidar partisinin diğer üyeleri ve belediye başkanları halen bekletme tarafındaydı.Şimdi biz bunu geçen ay başlatmış olsaydık biz bir yaz daha insanlara koku hissettirecektik. Önümüzdeki yaz tertemiz bir coğrafya olacaktı. Hangi amaçla yaptıklarını herkes biliyor, benim açıklamama gerek yok. Ama memleket fitne ve fesattan uzak yönetilmesi lazım” dedi.
BİZ O GELMEDEN HATAY’I İKTİDARIYLA MUHALEFETİYLE HEP BİRLİKTE YÖNETİYORDUK
Daha önceki il başkanı ile ilgili bu tarz sorunları yaşamadıklarını da ifade eden Savaş, “Biz o gelmeden Hatay’ı iktidarıyla, muhalefetiyle hep birlikte yönetiyorduk. Aramızda hiçbir sıkıntı olmuyordu. Daha önceki iktidar partisi il başkanı ile fikirlerimiz uyuşmasa da bazı konularda farklı düşünsek de hizmeti engelleyici bir şey yapmıyordu. Bu kişi geldi il başkanlığı yapmış, üç dönem milletvekilliği yapmış kardeşim sen hiçbir şey öğrenmedin mi? Sana kim öğretti bu siyaset tarzını? İki ilçemizi karanlığa mahkum ediyorsun. Altnözü’nde de arıtma tesisi yapacağız. Daha önce kendi vermiş yeri. Şu anda yapılmasın diye uğraşıyor. Hibe bulmuşuz. Altınözü Belediye Başkanı sahneye çıkıp konuşmayı biliyor. Sen bunu verirken plan yaparken arsayı verirken üç veya beş yıl sonra düşünemedin mi ne olur diye ?” dedi.
SAVAŞ’TAN ÜRETİCİYE YEM DESTEĞİ MÜJDESİ
Hatay’da gerçekleştridkleri kırsal kalkınma projesi ile çiftçilere destek verdiklerini ifade eden Savaş, “Girdi masrafları artınca üretici tarımdan kaçıyor ve şehre göç ediyor. 4 yıldır kırsal kalkınma projesi yapıyoruz. 10 bin 200 aileye destek verdik. Amacımız 20 bin aileye ulaşmak. Sözleşmeli tarım yapıyoruz. Gübre üretiyoruz ve çiftçilerimize çok düşük maliyetle satıyoruz. Bizim gübremizin olduğu yerleri işaretlesinler ve verime baksınlar. Bizim amacımız çiftçiyi daha ekonomik gübre ile buluşturmak, bozulan ve bozulmakta olan toprakları yumuşak hale getirmek ve verimi arttırmak. Gübreden sonra yem desteğine geçeceğiz. Çiftçiyi ayakta tutacak pozisyonda tutmamız lazım. Çiftçinin yanında olmak zorundayız” dedi. (Haber Merkezi)