Dese de AKP; "yaşım yirmi bir"
Yaptığı tahribat (!!) yetmişi aşar
Yalan, talan, haram, ondaki kibir
Yolsuzluk, yüzsüzlük ağzından taşar
Mala konmuş mağribiyi aratır
Hırsızlıkta "harikalar (?!) yaratır"
Yaşanmamış yarınları karartır
Her gün başımıza başka dert açar
Bu kadar yoksula, bu kadar açla
Bu kadar nahakla, bu kadar suçla
AKP bu denli tuhaf (?!) duruşla
Gündüz baykuş, gece yarasa yaşar
AKP ki, zehir saçan diliyle
Milli değerleri yıkan eliyle
Kargayı kılavuz etmiş haliyle
Burnu b.k'tan çıkmaz tarafa koşar
ALİ DAL 18.08.2022-ANKARA
Sevgili okurlarım;
Sayın Turan AKINCI'nın; 1950'de Menderes Başbakanlığında kurulan DP Hükümetinin, iktidar süresince ortaya koyduğu, hukuka, demokrasiye ve düşünce özgürlüğüne taban tabana ters icraatlarına dair kronolojik çalışmaları ibretle, hayretle ve utançla okudum..!! Bir daha okudum..!! Bir daha okudum..!!
Her okuyuşta, adeta AKP'nin siluetini, 50'lerden beri görür gibi oldum:))?!
Sayın Turan AKINCI'nın, DP İktidarı ile ilgili yaptığı kronolojik araştırmasını da dahil ederek gözlemleyince,yazıma başlık olarak; "AKP, 71 YAŞINDADIR..!! cümlesi "CUK" oturuverdi.?!
Sevgili okurlarım,
1946'lı yıllarda, çok partili döneme geçilmesiyle birlikte, siyaset arenasında yerini alan DP'nin; ilk seçimde, Adnan Menderes Başkanlığında İktidara geldiğini hatırlarız.
"Türkiye'yi küçük Amerika yapacağız" iddiasıyla iktidar olan Demokrat Partinin, zımnen veya aşikar olarak, ABD güdümünde, takriben 10 küsur yıllık demokrasi dışı icraatlarını kronolojik olarak irdelediğimizde; aynen 2002'de, "3Y ile (yoksulluk, yolsuzluk, yasaklar) mücedele edeceğiz" vaadi ile iktidara gelen AKP'nin, 180 derece zıddı şeyleri ortaya koyduklarını ve koymakta olduklarını çağrıştırdığını için, "AKP, 71 YAŞINDADIR" ısrarını sürdüreceğim..?!
AKP'nin, 20 yılda, Ülkehyi 70 yıl, 100 yıl geriye nasıl düşürüldüğünü, dikkate alıp, yaklaşmakta olan Genel Seçimlerde, iradeyi sandığa yansıtmanın, ülkenin geleceğine sahip çıkmak bakımından ne derece önem arzettiğini asla unutmamak durumundayız...
*
Sevgili okurlarım,
Saygıdeğer vatandaşlarım,
Her zerresi şehit kanıyla özdeş olmuş ve ağır bedellerle kazanılmış ülkeye, DEMOKRAT Parti'nin reva gördüklerini aşağıda sıralarken, 20 yıldır iktidarını sürdüren AKP'nin, aynı ülkeye reva gördükleriyle eş güdüm olarak düşünüp; bu defa oy kullanmanın ulusal ve insani bakımdan ne kadar anlam taşıdığını esas almalıyız..!!
*
İşte sizlere 71 yıl önce Menderes Başbakanlığında DP'nin 10 küsur yıllık icraatlarının kronolojik dökümü...
Bugün takkeli iktidarı görünce, Adnan Menderes dönemi daha iyi anlaşılıyor. Alın size bazı başlıklar.
++
3 Aralık 1950- Arap harfleriyle eğitim yapan dershanelere izin verildi.
8 Ağustos 1951- Hükümet, Halk Evleri’ne el koydu.
9 Ekim 1951- Devletin, iç borçları, 2 milyar 565 milyon liraya yükseldi.
4 Kasım 1951 - İlkokulların ders prog. din dersi konuldu.
5 Haziran 1952 - Lozan Ant. na göre Fener Rum Patrikhanesi yetkilisinin TC.. vatandaşı olması gerekir. Bu kural, ilk kez ABD’den gönderilen Athenagoras’ın Türkiye’ye sokulması ile ihlal edildi. Başbakan Menderes Athenagoras’ı ziyaret etti.
8 Ekim 1952 - Balıkesir’e giden CHP lideri İnönü’yü Vali kent dışında karşılayıp, kente girerse olayların çıkabileceğini ve sorumluluk almayacağını belirtmesi üzerine, İnönü gezisinden vazgeçti.
24 Aralık 1952 – Anayasada bulunan Türkçe kelimeler yerine Osmanlıca; "Bakanlık" yerine "Vekalet" kullanılmaya başlandı. Genelkurmay Bşk. nın adı “Erkan-ı Harbiye-yi Umumi Reisliği” olarak değiştirildi.
21 Ocak 1953 - Petrollerimizin işletilmesi, anlaşma ile bir ABD şirketine verildi.
21 Temmuz 1953 - Profesörlerin politika ile uğraşmalarını yasaklayan kanun kabul edildi.
27 Ocak 1954 - Köy Enstitüleri kapatıldı.
7 Mart 1954 - Petrol işletmeciliğini yabancı sermayeye açan ve MaxBall adlı bir yabancının hazırladığı Petrol Yasası Meclis’te kabul edildi.
8 Mart 1954 - Basını sıkı kontrol altına alan ve basın suçlarına yönelik cezaları artıran Basın Kanunu kabul edildi. Hakaret suçuyla yargılananlara iddialarını ıspat hakkı tanınması isteği reddedildi.
2 Mayıs 1954 - Gen.seçimler yapıldı.
Oyların %57,6’sını alan Demokrat Parti 503 sandalye kazanırken, %35,4 oy alan CHP sadece 31 milletvekili çıkarabildi.
30 Mayıs 1954 - Osman Bölükbaşı’nı seçen Kırşehir, ceza olarak il olmaktan çıkarılıp ilçe yapıldı.
14 Haziran 1954- Seçimlerde CHP’ye oy veren Malatya ceza amacıyla bölünerek Adıyaman ili kuruldu.
21 Haziran 1954- Demokrat Parti kendi kadrolarını kurmak için devlette tasfiyeye yöneldi.
7 Ağustos 1954- Millet gazetesi sahibi Fuat Arna, Adnan Menderes’e hakaret ettiği için tutuklandı.
18 Ağustos 1954- Millet gazetesi yazarı Nurettin Ardıçoğlu ile yazı işleri müdürü Hüsnü Söylemezoğlu gazetede çıkan bir yazıdan dolayı 7’şer ay hapis cezasına çarptırıldılar.
23 Eylül 1954 - Hüseyin Cahit Yalçın, Cemal Sağlam, İbrahim Cüceoğlu hapis cezası aldılar.
1 Aralık 1954 - Hüseyin Cahit Yalçın, Hükümetin hakaret ettiği gerekçesiyle. 26 asaltanatı temsil eden iki tuğralı, yeşil bayrak açılarak karşılandı. Menderes, Risale-i Nurlarla ilgisinden dola hapse mahkûm edildi ve 79 yaşında hapse girdi.
8 Nisan 1955 – Döviz bulunamadığı için kahve ithalatı yapılamadı. İstanbul’da hane başına 100 gram kahve dağıtımına başlandı. Kahve alanlar, muhtarların hazırladığı listeleri imzaladı.
20 Mayıs 1955 - Akis Dergisi Yazı İşleri Müdürü Cüneyt Arcayürek tutuklandı.
23 Haziran 1955 - Hükümete muhalif Akis Dergisi’nin Yazı İşleri Müdürü Cüneyt Arcayürek “Hükümetin nüfuzunu kıracak neşriyat yapması ve bu suçu işlemekte devam etmesi ihtimalinin bulunması” gerekçesiyle 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.
20 Temmuz 1955 - Polis CHP Isparta İl Kongresini dağıttı. Kasım Gülek kürsüden indirildi.
5 Ağustos 1955 - Karadeniz gezisine çıkmış olan CHP Genel Sekreteri Kasım Gülek, Sinop’ta tutuklanarak İstanbul’a getirildi ve bir gün hapiste kaldı.
5 Eylül 1955 - Ekspres Gazetesi’nde Atatürk’ün Selanik’teki evine bomba atıldığı haberi yayınlandı.
6 Eylül 1955 - Atatürk’ün evine bomba atıldığı haberi üzerine, çok önceden planlanan gösteriler, kısa zamanda Rum vatandaşların işyeri ve evlerine yönelik yağmaya dönüştü.
7 Eylül 1955 - Hükümet bu olayları muhaliflerinin üzerine yıkmak, onlardan da kurtulmak amacıyla olayları komünistler tezgahladı söylemiyle İdam talebiyle yargılanması öngörülen bu kişiler arasında Aziz Nesin, Kemal Tahir, Dr. Can Boratav, Asım Besirci, Hasan İzzettin Dinamo da bulunuyordu.
16 Eylül 1955 - Sabah Postası gazetesi kapatıldı yazı işleri müdürü Orhan Rahmi Gökçe tutuklandı.
19 Eylül 1955 - Muhalif yayınlarından dolayı Ankara’da Ulus Gazetesi süresiz kapatıldı.
15 Ekim 1955 – ISPAT HAKKI KALDIRILDI. Siyasiler hakkında bir iddia ileri sürenler hakaret suçuyla yargılanıp mahkûm olmaktaydılar. Yargılanan kişinin ispat hakkı kaldırıldı.
8 Şubat 1956 - Ekonomik sıkıntılar nedeniyle gazetelerin sayfaları 6’ya indirildi.
2 Mart 1956 -Cumhurbaşkanına hakaretten gazeteci Şinasi Nahit Berker 1 yıl hapse mahkûm oldu
8 Nisan 1956 - Başbakan Adnan Menderes , muhalefeti, “SİYASİ SAPIKLIK, SAHTE İHTİLALCİLİK, İNKARCILIK, ADİ VE ALÇAK İFTİRACILIK, SAHTE HÜRRİYETÇİLİK VE TEDHİŞÇİLİK”le suçlandı.
31 Mayıs 1956 - CHP Gen. Bşk. İsmet İnönü, “Adım adım mutlakıyete gidiyoruz ” dedi.
14 Haziran 1956 - CHP Genel Sekreteri Kasım Gülek, TBMM’nin manevi şahsına hakaret ettiği gerekçesiyle 1 yıl hapse ve 4 ay Bursa’da ikamete mahkûm oldu.
13 Ağustos 1956 - Bak.Kur.ca ortaokullarda din dersi okutulmasına karar verildi.
28 Eylül 1956 - PARSIZLIKTAN MALİYE, İSTANBUL’DA HAZİNEYE AİT 10 BİN ARSA VE 500 BİNAYI SATIŞA ÇIKARDI.
Yazının Devamı 22 Ağustos 2022 Pazartesi günkü sayımızda…