(İKİNCİ BÖLÜM)
Sağlığa sinince "mimli" siyaset
Hekimi göçürdü "kirli" icazet
Sürgünde (?!) olunca bilgi, feraset
Ülkemde hastalar "imama" teslim
Güvenli çalışma ortamı sürse
Hekimler göçer mi, itibar görse
Beyler, "giderlerse gitsinler" derse
Ülkemde hastalar "imama" teslim
İmam aynı "imam" ; hekimim nerde
Daha dün burada, dermanı derde
Ölüm haberleri (?!) minarelerde
Ülkemde hastalar "imama" teslim
Terk eyleyen hekim, bilmem döner mi
Aymazlar" kendine gelmiştir, der mi
"Giderse gitsinler" denenden beri
Ülkemde hastalar "imama" teslim
Ali Dal 19.08.2023 Ankara
Sevgili okurlarım,
Hakikatleri milletle daha fazla paylaşmasının önünü kesmek için, adeta "tevil yoluyla suç üretme marifetini" devreye sokarak aylarca tutsak edilen Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı'nın, doktorların yaşadığı sorunlardan AKP’yi mesul tutarak şu ifadelerde bulunmuştu:
"Hastanelerde yığılma oldu. İnsanları her konuda hastaneye gitmeye teşvik ettiler. Hastane masrafları giderek arttı ama muayene süreleri de kısaldı. Kimi zaman doktorlar bir hastaya on dakika ayıramaz oldu. Gerekli olmayan muayeneler ve ameliyatlar dahi yapıldı. Doktorların iş yükü çok arttı. Bunlar bu hükümet döneminde yaşandı. Tek sorun maaşların düşük olması değil.”
Sevgili okurlarım,
Ülkeyi terk etmek zorunda bırakılan hekimlerimizden bazılarının, yaşanan sorulara dair söylemlerinden alıntılar yaparak noktalamak istiyorum.
Zira, anlayanlar azdan anlar... Anlamayanlara veya alamazdan gelenler, ne davuldan, ne de sazdan anlar:))?!
GENÇ DOKTORLAR RAHATSIZ
Almanya’ya giden genç doktorlar, yaklaşık bir senelik dil eğitimden sonra işe başlayabiliyor. New York Times’ın konuştuğu 26 yaşındaki Dr. Furkan Çağrı Koral, gençlere Avrupa’ya gitmelerini tavsiye ediyor:
“Türkiye’de doktorlar köle gibi çalışıyor. Alınan para, yüksek çalışma saatlerini ve alınan riski karşılamıyor.”
29 yaşındaki genç doktor Dr. Doğan Can Çelik, oturma ve çalışma izni aldıktan sonra İngiltere’ye yerleşmeyi ve orada çalışmayı planlıyor. Dr. Doğan Çelik İngiltere’ye gitme gerekçesini şöyle açıkladı:
“Memleketime aşığım. Özellikle İstanbul’u çok seviyorum. Ama son dört sene içinde her şey değişti. Profesörlerimiz ve hocalarımız çok az kazanıyor. Kırk senelik profesör bile yeterince kazanmıyor. Onlar gibi zor durumda kalmak istemiyorum.”
ON ÜÇ BİN SAĞLIK ÇALIŞANI ŞİDDET GÖRDÜ
2020 yılında 13 bin doktorun ve sağlık personelinin şiddete maruz kaldığı şikayetinde bulunduğunu söyleyen TTB Başkanı Prof. Dr. Şebnem Fincancı, insanların yeterince sabırlı olmadığını ve öfkelerini doktorlara yönelttiğini söyledi. Prof. Dr. Fincancı, insanların geçim sıkıntısı, iş yeri ve evlerinde yaşadığı sorunlardan dolayı öfkeli olduklarını ve bunu sağlık çalışanlarına yansıttıklarını söyledi. Yaşananlardan dolayı insanları suçlamayan Prof. Dr. Fincancı, beş dakikalık randevu sisteminin mevcut ekonomik koşullarla birleşmesi sonucunda bu olayların yaşandığının altını çizdi.
Hasılı
Hekimlerimizin, ortak mesajları şöyle:
“LÜKS BİR HAYAT İSTEMİYORUZ, SADECE NORMAL YAŞAMAK İSTİYORUZ”
*
Bugün de yazımızı başlığımıza bitirelim:
İMAM AYNI İMAM; HEKİMİM NERDE..?!