ZAMAN İÇİNDEKİ ÖZEL ZAMANLAR - Hatay Söz Gazetesi

ZAMAN İÇİNDEKİ ÖZEL ZAMANLAR

  • Yazar :Mehmet BİLGEHAN
  • Eklenme Tarihi :19.04.2022 10:59

 

Rahman ve Rahim olan Allah, insanların daha iyi bir kul olmaları için “zaman içerisinde bazı özel zamanlar” yaratmıştır.

Allah, insanların bu özel zamanları değerlendirerek bereketli, huzurlu bir hayat yaşayarak önceki günah ve kusurlarından kurtulmalarını dilemektedir.

Bu özel ve güzel zamanlar, insanlar için; bazen mübarek aylar olarak, bazen de gün ya da gece olarak var kılınmıştır.

Allah böyle özel zamanlarda kullarının Rablerine daha fazla yönelmeleri, gece ve gündüz kendisini anmaları, bütün benlikleriyle O’na yaklaşmalarını istemektedir.

Allah böyle zamanlarda insanların kötülüklerden uzak durup var olan günahlarından arınmalarını, tertemiz olmalarını beklemektedir.

Rabbimiz, bu özel zamanlarda, insanların birbirleriyle de daha fazla yakınlaşmalarını ve yardımlaşmalarını istemektedir.

Ramazan ayı, ibadet hayatımızda, yakınlaşma ve yardımlaşmada her zamankinden daha fazla yoğunluk yaşadığımız bir zaman dilimidir.

Ramazan ayında inanlar: bu aya mahsus yardım, zekât, oruç ve özel ibadetlerle gece ve gündüzlerini dolu dolu geçirilmektedir.

Allah, böyle zamanlarda zengin kullarının yardıma ihtiyacı olanların kapısını çalarak onlara yardımda bulunmalarını dilemektedir.

İnsanları sonsuz merhameti, sınırsız rahmeti ile kuşatan Rabbim Ramazan ve bu ayın içindeki özel gün ve geceler vasıtasıyla sevap kazanmalarını dilemektedir.

Allah böyle zamanlar vasıtasıyla insanların yaptığı hatalardan bağışlanmalarını dilemektedir.

Allah böyle zamanlar vasıtasıyla insanlara iyilik yapmaları için çeşitli fırsatlar sunmayı dilemektedir.

İşte başı, ortası ve sonu nice özel gün ve gecelerle yaratılmış olan Ramazan ayı biz insanlara bağışlanmak ve affedilmek ve eksik ibadetlerimizi tamamlamak Allah’ın dilemesi ile çeşitli fırsatlar sunmaktadır.

Kur'ân'da adı geçen özel aylardan biri Ramazan ayıdır.

Kur'ân'da adı geçen bin aydan hayırlı kadir gecesi Ramazan ayı içerisindedir.

Kadir Gecesi, Kur'ân'da adı geçen tek gecedir.

Bu bereketli ve özel zamanların şeref ve kıymetini, özellikle “Kadir Gecesi”nin kıymetini, Kâinatın Rabbi Sevgili Habibine 'bin aydan daha hayırlı olduğunu Kur'an'da bildirmiştir.

Cenâb-ı Hak Kadir gecesinin kutsiyetini bildirmek için beş âyetli bir sûrede üç defa "Leyletü'l-Kadr" ifadesini zikretmiştir.

"Şüphesiz, o Kur'ân'ı Kadir Gecesinde indirdik. Bilir misin, Kadir Gecesi nedir? Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır."

"Bin ay" seksen üç sene dört aylık bir süreye tekabül eder.

Bu özel zaman dilimi, geçmişteki salih kimselerin bir ömür boyu kazandıkları manevi mertebeyi bir gece içinde elde etme fırsatıdır.

Ezel ve Ebed Sultanı, on sekiz bin âlemin Padişah-ı, Zülcelal'i; on sekiz bin âleme teveccüh eden ferman-ı âlîşanı olan Kur'an-ı Hakîm'i Ramazan-ı Şerifte indirmiştir.

Ramazan bir bayram-ı İlahî, bir meşher-i Rabbanî ve bir meclis-i ruhanî hükmünde Cenab-ı Hakk'ın hikmetinin muktezası olarak insanlara orucu emredilecek.

Ramazan “rahmet ve “Kur’an ayı”dır ve Bakara süresinde buyrulduğu gibi: “Ramazan ayı, insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur’an’ın indirildiği aydır. (Bakara, 2/185)”

Kadir süresinde buyrulduğu gibi: “Doğrusu biz, Kur’an’ı, Kadir Gecesi’nde indirdik. Kadir Gecesi’nin ne olduğunu bilir misin? Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır, melekler ve ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her iş için inerler. O gece tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.” (Kadir, 97/1-5)

Ramazan ayını önemli ve değerli kılan en temel özellik, “ramazan orucu”dur.

Ramazan ayı oruçla anlamlı hâle gelir.

İnsanlardan kim Allah’a inanarak ve karşılığını Allah’tan bekleyerek ramazan orucunu tutarsa geçmiş günahlarının bağışlandığı özel bir zaman dilimine dönüşür.

Bu yüzden Ramazan ayı “zaman içindeki özel zaman dilimlerini” içinde barındırır.

Resulullah Aleyhissalâtü Vesselam ümmetinden Kadir gecesinde: Allahümme inneke afüvvün tuhibbü'l-afve fa'fu annî (Allah'ım, sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affeyle) diye dua etmelerini tavsiye etmektedir.