ARALIKLI ORUÇLA ZAYIFLAYIN - Hatay Söz Gazetesi

ARALIKLI ORUÇLA ZAYIFLAYIN

  • Yazar :Mehmet MISIRLI
  • Eklenme Tarihi :02.01.2023 10:10

Son dönemlerde diyet programları ve zayıflama denildiğinde çok daha fazla gündeme gelen Aralıklı Oruç, (Intermittent Fasting), hem kilo vermek hem de daha sağlıklı olmak isteyenler tarafından daha sık tercih ediliyor. Doğru ve doktor kontrolü eşliğinde uygulandığında vücudun çok daha sağlıklı ve dinç olmasını sağlayan bu yöntem, günün belirli saatlerinde herhangi bir şey tüketilmemesi üzerine kurulu.

Intermittent Fasting, temel olarak beslenme düzenini günün doğuş ve batış saatleri ile ilişkilendiren, belirli saatler boyunca bir şey tüketmeme üzerine kurulan ve vücudun daha aktif ve verimli çalışmasını baz alan bir beslenme programı. Uzmanların bir diyet programı olarak kabul etmediği, belirli bir reçete, porsiyon ya da yiyecek grubu önerisi içermeyen Intermittent Fasting, herhangi bir yönlendirme yapmadan, sadece aç kalma üzerine kurulu bir sistem. Günün 8 saati kadarında bir beslenme ve 16 saat kadar da hiçbir şey tüketmeme yoluyla zayıflamayı amaçlayan bu yöntem, vücuttaki bütün karbonhidrat metabolizmasını tamamlamak ve o saatten sonra kan şekerini hiçbir şekilde artırmamayı hedefler.

Aralıklı oruç nasıl uygulanır?

Intermittent Fasting yöntemi ile zayıflamak için yapman gereken ilk şey bir doktora ya da diyetisyene başvurmaktır. Çünkü diyabet, kan şekeri ile ilgili farklı sorunlar, düşük tansiyon, yeme bozukluğu olanlar, Beden Kitle İndeksi (BKİ) 18.5 ve altında olanların bu yöntemi uygulaması pek tavsiye edilmez. Aynı şekilde yine hormonal dengesinde bozukluk olanlar, bağırsak sorunu yaşayanlar ya da kronik yorgunluk çekenlerin de Intermittent Fasting için uygun olmadığı bilinmektedir. Uzman kontrolü altında uygulanabilecek bu yöntemde birkaç farklı saat aralığı seçilebilmektedir. Bunlardan ilki olan 16-8 yönteminde 8 saat yemek yiyip 16 saat aç kalmak gerekir. Örneğin gündüz 12:00- 20:00 saatleri arasında bir şeyler tüketilir ve günün geri kalan saatlerinde bir şey yenmez. Diğer seçilebilecek saat aralığı 5-2’dir. Bu yöntemde de haftanın 5 günü normal yeme düzeni devam ettirilir ve geri kalan 2 gün sadece 500-800 kalori arasında bir alım yapılır. Bu 2 az kalorili günün arka arkaya olmaması en önemli noktadır. Son olarak tercih edilebilecek yöntemlerden biri de Ye-Dur-Ye’dir. Bunda da haftada 1 ya da 2 kez 24 saatlik açlık zamanları yapılır. Bir öğünün üzerinden bir diğerine kadar 24 saat geçmesi beklenir.

Intermittent Fasting yönteminde asıl olan zaman ve süredir ancak bu istediğini, istediğin kadar yiyebileceğin anlamına da gelmez. Bu beslenme düzeninde vücudunun ihtiyacı olan ve günlük enerjisini de sağlayan karbonhidrat, vitamin, mineral gibi yapı taşlarını doğru ve dengeli şekilde almaya özen göstermelisin. Bol su içmeye özen göstermeli, lif ve posa açısından yüksek değerde olan besinlerin tüketimine ağırlık vermelisin. Kan şekerini dengede tutmana yardımcı olacak yoğurt, kefir, süt gibi besinleri programından eksik etmemelisin. Taze ve mevsiminde sebze ve meyveleri mutlaka tüketmelisin. Yüksek protein içeriğine sahip et, tavuk, yumurta, balık ve kuru baklagiller kasların korunması ve yapımına fayda sağlar ve ayrıca uzun süre de tokluk hissi verirler. Çay ve kahve tüketilebilir ancak bunların da çok sık içilmemesi önemlidir. Bu sistemde 3-4 hafta sonra yavaş yavaş kilo vermeye başlayacaksın.

Ama her şeye rağmen bir uzmanın gözetiminde bu bilgileri uygularsanız, hem sağlıklı kalır hemde zayıflarsınız. XUnutmayın uzman görüşü bu konuda her zaman lazım..