HEPİMİZE İYİ DERSLER

  • Yazar :Mehmet MISIRLI
  • Eklenme Tarihi :17.09.2022 13:37

Ödevini yaptın mı?

 

Anne ödevimi yapmayı unuttum…

Anne öğretmen performans ödevini yarın istiyor…

Bu cümlelerin sık sık kullanılacağı dönemlere hepimiz hoş geldik sanırım…

Allah zihin açıklığı versin diyerek başlamakta yarar görmüyor değilim aslında… Her aile çocuklarının iyi bir eğitim alabilmesi için elinde geleni yapar…

Çocuklarımızdan da aynı performansı görmek isteriz aslında…

Peki görecek miyiz… İleride bunu anlarız sanırım….

Okulların açılması ile birlikte ÖDEV sorunu masada artık…

Unutulan ödevler… Uzayan süreçler… Eksik defterler… Kaybolan kalemler… Ödevini yapmak yerine dijidal ortama dalan öğrenciler…

Peki ne olacak bu ödev sorunu?

Oturup çoğu veli çocuğunun ödevini yapıyor… Bu açık bir gerçek… Sonrada benim çocuğum büyük adam olacak… Hakikaten bu koşulda bu çocuklar nasıl büyük adam olacak kestirebilmek nerede ise imkansız gibi bir şey…. Ödev yapma ve ders çalışma akademik yaşantının bir parçası… Artık, akademik hayat olarak nitelendirdiğimiz okul ve eğitim hayatı 5 yaş civarında başlıyor. Ödev vermek konusundaki yaklaşımlar kurum ve öğretmenlere göre değişiklik gösterse de 1. sınıf itibariyle çocukların görev ve sorumlulukları arasında ödev yapmak yer alıyor. Çocuklara sorumluluk kazandırma yalnızca, ev ödevleri ile ilgili değil, çocuğun ev içinde, çevresinde ve kişisel yaşamındaki görevleri ile de alakalı aslında…

 Ancak ödev, erken yaşta çocuklara sorumluluk bilinci kazandırmada, en önemli adımlardan biri bu kesin…

Peki ne yapacağız şu ödev olayını…

Rahat ve Sessiz Bir Alan Oluşturun diyor uzmanlar…

Çocuklara ödev yapma alışkanlığı kazandırmak için, rahat çalışabilecekleri, düzenli ve sessiz bir alan oluşturun. Bunu tek başınıza değil, çocuğunuzla birlikte yapın.

Sürekli "Ödevlerini Yaptın mı?" Diye Sormayın diye de ekliyorlar…  Çocuğa ödevlerini bitirmesi için baskı yapmak, çocuğun stresli bir şekilde üstünkörü çalışmasına yol açabilir. Bu nedenle, çocuklara ödev yapma konusunda baskı kurmak yerine, onu teşvik edebilecek yöntemler kullanın.

Ders Çalışma ve Ödev Yapmayı Düzenli Hale Getirin ayrıca… Başarının en kilit noktası sürekliliktir.  Çocuğunuzun haftada birkaç gün değil, her gün ya da yalnızca hafta içi belirli saatlerde ders çalışmasını teşvik edin. Her gün düzenli olarak bir saat çalışmak, dersleri anlamasında ve ödevlerini bitirmesinde çok daha etkili olacaktır.

Ödevlere Doğrudan Müdahale Etmeyin… Sanırım çoğumuz burada hata yapıyoruz…  Ebeveynlerin çocukların ödevleri nedeniyle sorumluluk hissetmesi, çocukların hissettiği sorumluluk duygusunu azaltabilir. Çocukların ödevlerini bitirmemesi durumunda, ödeve doğrudan yardım edebileceğinizi ya da ödevi yapabileceğinizi düşünmemesi önemlidir. Ödev konusunda onlara yol gösterebilirsiniz ancak ödeve müdahale etmemeye dikkat edin.

Çalışma Saatleri Belirleyin… Ödev yapma ve ders çalışma düzeninin aksamaması için, belirli bir zaman dilimi belirlemeye çalışın. Örneğin öğle yemeğinden sonra ya da akşam yemeğinden önce, çocukların ders çalışmaya başlamasını teşvik edin.

Hadi hepimize iyi dersler…