İnsanoğlu var olduğu günden bu yana, devamlı yeni buluşlar yapıyor. Dünya’mızda keşfedilenlerin yanı sıra, insanoğlunun büyük bir merak duyduğu sonsuzluk yani uzay hakkında bir çoğumuz bir çok şeyi merak ediyor. Bu merağı gidermek için başlatılan uzay yolculuğu, hakkında birazcık araştırma yaptım. Uzay yolculuğu hakkında en çok merak edilenlerin başında ücret konusu var. Bir uzay yolculuğu kaça patlar? yolculuğa çıkarsak neler yiyeceğiz? Nasıl uyuyacağız? Gibi sorular en çok sorulan sorular.
Yaptığım araştırmalar neticesinde en çok sorulan sorulara ulaştım. İnsanlık tarihi boyunca en fazla merak edilen konuların başında uzay geliyor. Galaksiler, gezegenler, gök cisimleri, uzayın sonsuzluğu ve buna benzer uzayla ilgili birçok kriter insanoğlunun keşif dürtüsünü harekete geçirmiş durumda. 1950’li yıllara kadar yalnızca teleskoplarla incelenen, akabinde ilk uzay yolculuğu deneyimlerinin gerçekleştiği çalışmalar sonucunda günümüzde uzay turizmini gündemimize almayı başardık.
Uzay yolculuğu hakkında en fazla merak edilen konuların başında astronot kıyafetlerinin özellikleri ve fiyatı geliyor. Astronot kıyafetleri, astronotların dış etkenlerden korunması, kan akışının düzenlenmesi ve nefes alabilmeleri için özel olarak üretiliyor. Ayrıca bu kıyafetler sayesinde astronotlar uzay boşluğunda birbirleri ile iletişim kurabiliyorlar. Astronot kıyafetlerinin yaklaşık olarak 100 milyon dolar gibi bir maliyetinin olduğu biliniyor. Dayanıklı ve işlevsel olan astronot kıyafetlerinin giyim süresi ise ortalama 45-60 dakika arasında değişiklik gösteriyor.
Uzay yolculuğunun maliyeti 140 milyar dolar. Uzay yolculukları ekip sayısına göre değişmekle beraber oldukça maliyetlidir. Astronot kıyafeti, uzay aracı, ekibin yiyecekleri ve özel ihtiyaçları gibi birçok detay uzay yolculuğunun maliyetinin artmasına neden oluyor. İlk kez aya insan gönderen Apollo 11 yolculuğunun 25.4 milyar dolara mal olduğu tahmin ediliyor. Günümüzde ise bir uzay yolculuğunun maliyeti yaklaşık olarak 140 milyar dolar civarında.
Günde 3.8 kilogram yiyecek hakkı. Uzay yolculuğu hakkında merak edilen bir diğer detay da astronotların nasıl beslendiğidir. Astronotların yerçekimsiz ortamda tat alma duyuları zaman içerisinde değişiklik gösterebiliyor. Astronot yiyecekleri özel vakumlanmış poşetler ile korunuyor ve astronotların günde 3.8 kilogram yiyecek hakları bulunuyor. İşlenmiş gıdaların hazırlanması için çeşitli askeri ısıtma ekipmanları kullanılıyor.
Uyku için sabitleyicilere ihtiyaç var. Uzay yolculuğu sırasında prosedür gereği her türlü atığın dönüştürülmesi şart. Bu noktada astronotlar tuvalet ihtiyaçlarını giderirken birtakım farklı yöntemlere başvuruyorlar. Astronotlar uzay aracı içerisinde bulunan yerçekimsiz ortamda tuvalet ihtiyaçlarını bir poşet yardımıyla gideriyor ve poşetin geri dönüştürülmesi için hazırlanan deliğe iletiyor. Vakumlu bir boru ile uzay aracındaki koku düzeni de sağlanıyor. Astronotların bir diğer ihtiyacı olan uyku ise dünyaya oranla oldukça meşakkatli. Astronotlar kişisel uyku kapsülleri ile sabit bir yere bağlanıyor ve bu sayede uyku ihtiyacını karşılıyor. Yerçekimsiz ortamda uyumak ancak sabitleyici yardımıyla mümkün oluyor.