Kaçak; Yasaca yapılması yasak olan veya yapılması için gerekli izin alınmayan.
Sahte; Bir şeyin aslına benzetilerek yapılan, düzme,düzmece.
Kelime anlamları olarak bu şekilde geçmektedir. Şimdi gelelim konumuza :
Günlerdir yerel ve ulusal medyalarda sıklıkla, kaçak içki ve sahte içki haberlerine rastlamadığımız gün neredeyse yoktur. Bende Hatay’da üretilen içkilerin gerçeğiyle birebir aynı olduğunu, tek farkın izin alınmadan yapıldığı için Kaçak olduğunu ısrarla belirtiyorum. Hatay’da çok eskiden gelen bir gelenektir aslında Boğma Rakı. Neredeyse her evde yapılır. İnsanlar kendi rakılarını kendi elleriyle yapıp, yıl boyunca tüketirlerdi. Hatta komşu, eş, dost ve akrabalara ikram edilirdi. Piyasada Tekel ürünü rakılar olarak satılan ürünlerle aynı maddelerden yapılmaktadır. (Yasa olarak yasadışı olduğunun altını çizmekle beraber tabiki) Bu nedenle sözlük anlamına bağlı kalınarak aslı ile aynı yapıldığından(benzetilmediğinden) Sahte olarak nitelendirilmemesi gerekmektedir.
Gelelim sahte içkiye. Sahte içki aslına benzetilerek yapılıp, içine insan sağlığına zararlı Metil alkol katıldığından (ki insan sağlığına zararlı bir alkoldür) sahtedir. Hatay dışındaki illerde genelde de yapılan sahte içkilerdir ve insan ölümlerine fazlasıyla yol açmaktadır. Düzmece yollarla, daha uygun maliyetlere getirip, aynı alkol tadını vererek ve aynı fiyattan da satarak belki de, insanlara satılan ve ölüm saçan alkollere Sahte denilir.
Kaçak ve Sahte arasındaki farkı bu şekilde tarif edebiliriz sanıyorum. Bu nedenle Hatay’da özellikle Kaçak ve Sahte alkol arasındaki farkın gözetilmesi gerektiğini düşünüyorum. Hatay’da geleneklerimize göre yapılan ve aslına bağlı kalarak üretilen alkole Sahte denmemesi gerekmektedir!